Så kollar du dina sommardäck & hur du undviker att skada dem

Innan du ger dig ut på din årliga sommarsemester så måste du först och främst byta ut dina vinterdäck till sommardäck, detta är det lag på i Sverige. D v s om du inte köper året-runt däck, men det rekommenderas inte.

När du bytt vinterdäcken till sommardäck, så bör du kolla en del punkter innan du ger dig ut på vägarna.  Om dina sommardäck inte är nya och de är framtagna från förra sommaren så ska du vara noga med att kolla lufttrycket och mönsterdjupet.  Kolla också däckmönstret och se till att det inte sitter fast några gamla små stenar från förra sommaren, för detta kan tära på däcken efter ett tag.  Var dessutom beredd med ett extra-däck inför semestern och se till att detta däck är i prima kondition.

Om däcken är 3 mm eller mindre i mönsterdjup så är det dags att köpa nya.  Det finns ingen lag på hur gamla däcken får vara, de måste vara i gott skick, med 3 mm mönsterdjup men helst mer, och när vinterdäcken sätts på ska du lagra däcken i ett svalt, mörkt och torrt förråd.

Du kan enkelt kolla mönsterdjupet på däcken med en femkrona, distansen mellan överdelen på femkronans siffra och kanten på myntet är 3mm.  Dock är det lagliga mönsterdjupet minst 1.6 mm.

Att du kör på glas, eller stenar eller hål på vägarna är i många fall oundvikligt men det finns en del faktorer som du lätt kan undvika om du tar hand om dina däck på rätt sätt.  Det är viktigt att du har lätt lufttryck för däcken du använder, om det är för högt eller för lågt så slits de snabbt och livslängden kommer vara mycket kort.

Om du överbelastar bilen kan det också ge skada på däcken, kolla i bilens manual och se vad som är tillåtet/rekommenderat.

Det som också kan skada såväl vinterdäck som sommardäck är om du kör i höga hastigheter. Slirningar och svängningar i hög hastighet kan lätt slita på däcken och förkorta deras användning.  Om du också kör över något slags hinder så är det lättare att skada däcket i hög hastighet än i lägre.

Beroende på vilken bil du har så kommer du att välja ett sommardäck som passar det bäst, det kommer stå i bilens manual vilken du bör använda samt vilket lufttryck och hantering som krävs för optimalt tillstånd.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill ni vara med och diskutera?
Dela med er av era tankar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *