När man tittar på nya Audi A4 Allroad för första gången så lägger man inte riktigt märke till att det är en allroad förutom plastdetaljerna runt hjulhusen.

När man väl sätter sig i bilen och kör iväg är då man känner av att detta är en bil med betydligt bättre och högre komfort när det kommer till bilen dämpare. Bilen är verkligen mjuk på vägen och ger en hög komfort fastän vi kanske är vana vid det på en A4.

audi-a4allroad-10

Bilen är också betydligt högre än en vanlig A4 vilket märks av vid av och påstigning samt när man ska lasta på saker i bagaget. Men fastän att bilen är såpass högt så är Audi precis som i många andra av deras modeller duktiga på att ha en låg sitthöjd vilket vi gärna inte skulle vilja ha i en modell som A4 Allroad.

Förarmiljön är modern precis som Audi lovat oss där vi numera hittar Audi Virtual Cockpit som standard vilket betyder att hela instrumentpanelen är digital, en skärm. Detta kan ge många fördelar och för dem som är oroliga för att detta skulle sluta fungera, hänga sig eller visa fel behöver ej oroa sig. Vi har testat flera Audi bilar med Audi Virtual Cockpit och vi har aldrig haft några problem, tvärtom vi har haft svårt att prova på andra bilar utan samma lösning.

audi-a4allroad-12

Erfarenheten jag har från tidigare A4 är att dem är väldigt små och trånga invändigt, men detta har Audi förbättrat rejält och till storleken känns det som att man sitter i en A6 med gott om utrymme. Men det är fortfarande värt och tänka över om man vill ha en bil med mycket utrymme eftersom i baksätet kan två vuxna sitta helt ok, men ska man sitta tre personer blir det genast mycket svårare.

Bagageutrymmet är relativt litet om man jämför med andra bilar i samma klass där A4 allroad sväljer nästan 100 liter mindre än många andra.

Audi A4 Allroad är utrustad med Drive select där man kan välja sin körstil och denna gången även offroad för att ändra hur växellådan ska bete sig samt dämparna och styrningen. Vi testade aldrig bilen i några tuffare vägar utan blev mer grusvägar för att se om komforten håller i sig och överraskande nog gjorde den det.

audi-a4allroad-2

Det finns mycket som är positivt med en A4 Allroad men det största minuset är priset som inte är allt för stor skillnad mot en Q5 där man kan få en SUV till samma pris som en Allroad-bil. Det finns självklart dem som inte vill ha en SUV utan vill ha en mindre bil men ändå köra på lite tuffare vägar.

Vi har svårt att rekommendera Audi A4 Allroad men kan ändå inte säga att det är en dålig bil utan en bil med högkomfort fast med den sportigare looken som vi är vana att se hos Audi.

Modell Audi A4 Allroad -2017
Motor/hk 2.0 TDI – 190hk
Nm  370
Maxhastighet  246 km/h
Acceleration 0 – 100 km/h  6,1 s
Förbrukning enl. tillverkare  6,4  l/100 km
CO2-utsläpp  147 g
Skatt  2667 kronor
Pris  Från 386 400 kronor