Biltest: Audi RS6 -2015

En av Audis mest kraftfulla bil med en enorm motor med samma skal som en A6 Avant, men något måste väl bilen ändå skilja sig ifrån?

V8 motor på 4.0 liter som ger ifrån sig hela 560 hästar kan göra ett och annat bil, även med en A6 Avant (kombi) som gör att bilen väger en hel del men klarar ändå av 0-100 km/h på endast 3.9 sekunder. Vi kan lova er att ni kommer känna detta drag från 0 till 100 km/h väldigt väl och är något som man varken kan vänja sig vid eller få nog av när man väl börjat känna det, toppfarten kan justeras beroende på paket med upp till 305 km /h, men enligt oss är inte toppfarten det som är intressant här utan just dom första sekunderna när man drar iväg med denna bjässe.

Audi RS6 är precis som alla andra RS-bilar från Audi en bil som sticker ut men ändå ska smälta in med den vanliga serien. De första man lägger märke till när det kommer till RS6 förutom motorljudet när man startar bilen för första gången eller kör iväg är utan tvekan dom två ovala utblåsen bak samt dom enorma bromsarna fram på bilen som är svåra att missa. Sen att Audi skämt bort oss med att lägga ut beteckningen RS6 lite varstans gör inte saken precis sämre utan här ska de visas att detta är en bil som är kung på vägen.

audi-rs6-2

När man sätter sig i RS6 för första gången så är det tyvärr inte mycket som skiljer sig från den vanliga modellen förutom att vi nu kan hitta RS6-beteckningen vid mätartavlorna samt växelspaken, men annars är det precis som vilken annan Audi A6 som helst, vilket är lite tråkigt och vi hade hoppats på att få se något som skiljer sig dessa två åt. Fördelen med RS6 är att man kan välja andra dekorinlägg samt att ratten helt klart kan få den sportiga looken som en RS-bil bara måste ha.

Stolarna i RS6 är rent av sportstolar som denna gången är mer än godkända och utmärkta stolar för längre körningar, något som kan vara lite problematiskt med bilar i denna klassen eller med denna prestandan då man gör att för att få den sportiga känslan och kanske inte alltid lägger fokus på att köra längre sträckor med bilarna.

Förbrukning på dessa bilar är kanske inte alltid något som man egentligen bryr sig om men Audi bryr sig och det märks. Fastän att vi har en V8:a på 4.0 liter att jobba med så lyckades vi få ner förbrukningen vid jämn körning relativt bra. Vi hade svårt att komma ner under 8.3 liter / 100 km men enligt oss helt klart godkänt med tanke på bilens prestanda och storlek. Dock dröjde det inte länge innan man la lite vikt på gaspedalen och snabbt kom upp i hastighet samt förbrukning, RS6 är en bil som är väldigt, poängtera VÄLDIGT svårt att köra “lugnt” med utan är en bil som hela tiden vill visa vad den går för.

audi-rs6-5

Audi RS6 är även den utrustad som standard med Audi Drive Select som Dynamic är de läget som vi hade i mest denna gången med en bättre respons på gasen samt ett styvare chassi med hjälp av luftfjädringen som är standard hos RS6.

Audi erbjuder en hel del bra utrustning till RS6 som standard och detta ganska självklart då utgångspriset på bilen är 1 095 600 kronor, men Audi är även denna gången duktiga på att ta enorma summor för extra utrustning som t.ex

  • RS-titanavgassystem Audi Sport – 91 200 kronor
  • Dynamisk Styrning – 14 000 kronor
  • Bang & Olufsen Advanced Sound System – 73 000 kronor
  • Night Vision – 24 300 kronor

Detta är bara några exempel och som sagt, extrautrustning så inga måsten precis om man är nöjd med grundutgåvan som enligt oss räcker mer än väl.

audi-rs6-4

Slutsats

Audi RS6 är utan tvekan en bil som Audi lyckats med både när det gäller motorn men även väghållningen med tanke på storleken på bilen där vi har en kombi med 560 hästar, men det som vi har svårt att se är vem/vilka som denna bilen inriktar sig mot. Att ha barnen i bilen eller ett spädbarn går alldeles utmärkt men tror inte riktigt att man är redo att gasa på då fastän Audi utrustat bilen med en massa säkerhetssystem så måste man ändå själv vara vaken på vad man gör.

Men när man väl sitter själv i bilen finns alltid en grym möjlighet att gasa på lite och få leendet på läpparna att växa som aldrig förr och kanske stannar detta leende kvar på läpparna även efter bilturen. Audi RS6 är en bil som vi tycker alla borde uppleva, varesig man kör själv eller bara åker med så borde man få känslan av att sitta i en bil som man annars kanske är van vid men som har över 500 hästar och bara vill dra iväg.

Modell Audi RS6 – 2015
Motor/hk  V8 4.0 liter – 560 hästar
Nm  700
Maxhastighet  250 km/h (305 km/h som tillval)
Acceleration 0 – 100km/h  3.9 sek.
Förbrukning enl. tillverkare  9.8 l/100km
CO2-utsläpp  223 g
Skatt  2 824 kronor
Pris  Från 1 miljon kronor

audi-rs6-1

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *