Biltest: Seat Ibiza 1.2 TSI -2017

Det är inte allt för ofta som ger möjligheten till att testa på mindre modeller och miljövänliga sådana. Seat Ibiza är en bil i den mindre klassen om inte kanske en av de minsta men som bilen överraskade oss på flera steg, men även gjorde oss lite besvikna.

Seat Ibiza har lite olika motoralternativ men alla håller sig omkring 1.0-1.2 liter vilket gör att förbrukningen minskar markant samt att bilen får en miljöbils-stämpel ganska så lätt.

Seat Ibiza är en liten och tuff bil som har sina sportiga linjer och framför att LED-lamporna fram som får bilen att sticka ut i mängden, speciellt för sin storlek.

Inne i bilen när vi väl sätter hos bakom ratten är första reaktionen hur mycket utrymme det finns med tanke på klassen som Ibiza hamnar i. Två vuxna fram är inga problem men baksätet är lite tuffare, men inte omöjligt. Utrymmet finns där men väldigt begränsat, men vi tror heller inte att dem som är ute efter en Ibiza riktigt jagar utrymmet i bilen utan istället köpa en så snål bil som möjligt, och snål är den.

Vår testbil hade en 1.2 liters motor på 95 hästar vilket resulterade i att förbrukningen i stort sett aldrig kom över 6.0 liter / 100 km och detta även i stadskörning. Seat själva säger att stadskörningen hamnar på 6.4 liter / 100 km och det kan nog stämma ganska så bra med tanke på att motorn på 1.2 liter inte kan ge ifrån sig allt för mycket med sina 95 hästar.

Men fastän att Ibiza är en liten bil med en liten motor så finns körglädjen där och hur Seat lyckats med detta kan vi inte sätta fingret på. Bilen är långt ifrån tyst när det kommer till bullernivå inne men heller inte den bästa komforten, men det är heller inget som man har som krav på Ibizan utan man vill att denna bilen ska vara snål vilket Seat lyckats med.

Infotainmentssystemet i bilen är långt över förväntan där vår bil var utrustad med Media System Plus som har en skärmstorlek på 6.5 tum pekskärm samt stöd för röstkontroll. Seat har jobbat hårt med att få in så mycket modern teknik som möjligt och det är alldeles tillräckligt för Ibizan, vi hittar förutom denna moderna infotainment även start-stopp samt backkamera som vi inte riktigt hade räknat med. Bilen i denna storleken kanske inte kräver en backkamera men fortfarande väldigt välkomnande.

Seat Ibiza är en bra bil på många sätt och för den som inte är ute efter en liten men säker bil så är Ibiza en bra val om kanske inte till och med det bästa i sin prisklass. Seat har haft tuffa tider gällande kvalitén men det är något som är ett minne blott idag och vi skulle i vissa fall vilja hylla Seat på visa saker som t.ex VW misslyckats med.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *