Bosch aktiva gaspedal sänker bränsleförbrukningen

Bosch som bl.a. levererar delar till bilindustrin, har just avslöjat en ny avancerad funktion som syftar till att minska bränsleförbrukningen på innovativt sätt.

När den installeras i en vanlig bensin eller diesel modell, så kan den aktiva gaspedalen automatiskt vibrera och ha ett slags mottryck på pedalen så att den bli trögare när systemet upptäcker att föraren accelererar ineffektivt.

Pedalen sammankopplas med bilens navigation, drivlina och förarassistanssystem för det specifika fordonet. På hybridfordon så kommer den aktiva pedalen kunna skicka föraren en signal när strömmen flyttas mellan eldrift och förbränningsmotorn. Bosch hävdar att detta kommer att leda till förarna anpassar sitt beteende och på så sätt köra mer bränsleeffektivt och inte minst eleffektivt.

Den aktiva pedalen kommer dessutom kunna ge föraren feedback om när det är dags att växla på ett effektivt sätt och även en fri rullningsfunktion som kommer att nollställa bränsleförbrukningen (och därmed utsläpp) när bilen kommer nedförsbacke.

Enligt VD:n över bränsle divisionen Robert Bosch GmbH, Stefan Seiberth, “Bosch aktiva gaspedal hjälper föraren att spara bränsle och varnar dem till potentiellt farliga situationer också.” Företaget säger aktiva pedalen kan minska den totala bränsleförbrukningen med så mycket som sju procent.

Vi vet inte i dagsläget om någon biltillverkare är intresserad av Boschs innovativa pedal. Men med tanke på att hela bilindustrin har höga krav på sig att minska utsläpp och därmed bränsleförbrukningen så hade det varit konstigt om inte någon nappade.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *