Dacia 15 år

Dacia fyller 15 år i Europa med miljontals bilar sålda

Inte alla som vet men det är faktiskt 15 år sedan som Dacia började sälja sina bilar i Europa och dom senaste åren är då dom faktiskt tagit fart på riktigt med sina bilar.

Dacia grundandes i Rumänien 1966 och redan från start hade man stöd och en koppling till Renault. Första modellen som Dacia kom ut med hette Dacia 1100 och var i stort sett en Renault 8 fast med annan logga och några mindre justeringar.

Men det dröjde till 1999 innan Groupe Renault tog beslutet att köpa upp Dacia och det var 2004 som även dagens kända modell Dacia Logan lanserades och sedan dess sålts i över 1,8 miljoner exemplar. Till Sverige började inte Dacia sälja sina bilar förrän 2009 och sedan dess har över 40 000 bilar sålts.

Dacia jobbar som redan nu vet på Europas billigaste elbil som går under konceptnamnet “Spring Electric Showcar” och kommer ha en räckvidd på endast 20 mil, vad prislappen hamnar på får vi se.

Dacia har under sina 15 år i Europa totalt lyckats sälja 6,4 miljoner bilar och fler lär det blir, om elbilen blir en hit eller inte återstår att se.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *