Dieselmotorn fyller 122år

Det var ingen lätt utveckling men för exakt 122 år sedan kunde man starta den första dieselmotorn men det fanns många risker med detta.

Rudolf Diesel är mannen som 1885 började att experimentera med att ta fram en dieselmotor i sin verkstad i Paris. men det dröjde fram till 10 augusti 1893 innan den första motorn var färdig som han kunde starta och verkligen få igång.

Rudolf jobbade mycket med kylskåpsteknik i början men något som inte kunde göra honom framgångsrik så han började gå in på andra spår där det ena ledde till andra och en Dieselmotor föddes.

Dieselmotor_vs

Första dieselmotorn

Men tro det eller ej, när väl fick igång sin första motor 1893 så var det inte dieselolja den drevs utav utan jordnötsolja(?). Men det var inte helt riskfritt då Rudolf tog motorn ut på en provrunda där den exploderade och nästan tog hans liv. men Rudolf gav sig inte utan ungefär sex månader efter den incidenten lyckades han få motorn mer “stabil” och kunde köra runt på den i en minut, något som väckte myndigheterna uppmärksamhet och patentet blev godkänt.

Det dröjde inte länge, mer exakt fem år senare innan dieselmotorn började spridas över hela världen och Rudolf började äntligen bli så framgångsrik som han hade önskat.

Rudolf hade det tufft ända från den dagen då han blev framgångsrik och känd över hela världen då han bland annat fick ta mycket kritik om att patentet var stulet, att hela iden har funnits sedan tidigare m.m. Allt detta ledde till att Rudolf skulle hålla i en föreläsning i London 1913 och klev då på fartyget i Antwerpen där han umgick med sin vänner som vanligt. Dagen efter när han skulle äta frukost och en av hans kollegor skulle hämta honom var han spårlöst försvunnen och sängen var orörd och misstankarna var många, men den 10:e oktober hittade man hans kropp flyta i floden Schelde och det hela rubricerades som självmord.

Mannen bakom Dieselmotorn lyckades alltså med de målet han hade och lyckades även bli framgångsrik, men det var tydligen inget han klarade av psykiskt vilket gjorde att han tog sitt liv tyvärr.

rudolf-diesel

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *