F-type SVR, Jaguars kraftfullaste någonsin

F-type finns i både coupé och cabriolet varianter och SVR versionen har en överladdad 5,0-liters V8-motor precis som F-Type V8 R. Emellertid har drivlinan justerats till att pumpa ut 575 hk och 700 Nm vridmoment tack vare kalibreringar i motorn.

Dessutom är SVR något lättare än andra modeller tack vare sin användning av ett lätt avgassystemet som kombinerar titan och Inconel, samma material som används i Formel 1 avgasrör.

Allt som allt så sparar det nya avgassystemet 16 kg i vikt. På grund av användningen av ett antal andra lättviktsmaterial, så är F-Type SVR 25 kg lättare än en motsvarande fyrhjulsdrift F-Type R och med tillbehör som keramiska kolfiberbromsar och kolfiber tak, så har man bantat ner F-Type med totalt 50 kg.

All kraft går igenom Jaguars åtta-stegade Quick shift låda (snabbväxlad), men i SVR versionen så har man passat på att justera växellådan ytterligare , vilket har resulterat i att ännu snabbare växlingar genomförs av den redan snabba lådan.

I kombination med fyrhjulsdrift och massiva 20-tums 265/30 däck fram och 305/30 bak, så kan F-Type SVR  accelerera 0 till 96 km/t på bara 3,5 sekunder och toppfart på 320km/h för kupén och 313 km/t för cabriolen.

Utöver de mekaniska ändringar som gjorts, så har Jaguars ingenjörer även starkt fokuserat på fordonets utseende och aerodynamik. Till att börja med har den främre stötfångaren fått en ny utformning och omfattar nu större luftintag vilket bidrar till att minskat luftmotstånd, och mycket tack vare den nya splittern och det aerodynamiska underredet.

Inne i kupén så slutar man inte att förundras. F-Type SVR inkluderar all den lyx och bekvämligheter som finns i de andra F-Type modellerna. Till exempel har den 14-vägs justerbara sportstolar, en mocka klädd ratt eller det kraftfulla Meridian surroundsystem som går att få med 700 watts effekt.

Självklart innebär uppgraderingarna att även prislappen stuckit iväg uppåt. Som Coupé kostar Jaguar F-Type, 110 000 pund och cabrioletten går loss på 115 485 pund – det motsvarar 1 330 000 kr respektive 1 396 000 kr.

Jaguar anger att de första kundbilarna kommer at börja levereras i sommar.

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *