Volkswagen har nu bekräftat hur mycket Polo GTI kommer att kosta i Sverige och prislappen ger mycket bil för pengarna.

Polo GTI fortsätter att utvecklas och detta ganska så rejält om man jämför med tidigare modeller. Denna gången får vi vara med om en Polo GTI som har hela 200 hästar och för ungefär 14 år sedan var det Golf GTI som hade strax över 200 hästar och vi tyckte det var mycket då.

Som vanligt när det gäller GTI-modeller så har vi kjolpaket, större fälgar, sportratt och en liten sportig vinge på bakluckan. Det som ger ifrån sig 200 hästar är en 2.0 liters turbomatad fyrcylindrig motor som kommer klara av 0-100 km/h på 6,7 sekunder och en toppfart på 237 km/h där allt detta är kopplat till en 7-växlad DSG-låda. Nedan kan ni läsa mer om Polo GTI via pressmeddelandet.

Priset på nya Volkswagen Polo GTI börjar från 245 000 kronor vilket är ett bra pris med tanke på bil man får samt att det inte finns allt för mycket extra utrustning utan mycket är standard.

Säljstart för nya Volkswagen Polo GTI
En sportbil i kompaktformat
Effekt: 200 hk, topphastighet: 237 km/h
Rekommenderat cirkapris: från 245 000 kronor

Oskiljaktigt förknippad med Volkswagen är GTI (Gran Turismo Injection) ? världens mest kända beteckning för sportiga kompaktbilar.

Nu gör en ny Volkswagen GTI entré på marknaden, närmare bestämt Polo GTI, med en effekt på 200 hk, DSG-växellåda som standard och en topphastighet på 237 km/h. De första bilarna beräknas komma till Sverige under första kvartalet 2018. Rekommenderat cirkapris är från 245 000 kronor. Versionen med manuell växellåda släpps preliminärt till sommaren 2018.

Triss i GTI

Volkswagen kommer för första gången att ha tre GTI-modeller i sitt utbud: up! GTI (115 hk) som lanseras 2018, ikonen Golf GTI (245 hk) och så nya Polo GTI. Något de alla har gemensamt är den perfekt balanserade dynamiken.

Det är denna som är hemligheten bakom GTI-konceptets framgångar – en mix mellan låg vikt, pigg drivlina, ett styvt men ändå komfortabelt chassi, säker framhjulsdrift och en ergonomiskt fulländad sittposition bakom en greppvänlig ratt.

Till dessa kännetecken för GTI kan vi också lägga den typiska röda listen i kylargrillen och den smått legendariska, skotskrutiga klädseln ”Clark”. Tillsammans gör allt detta Volkswagen GTI till det genuina originalet i respektive klass.

Från Polo GT till Polo GTI

Det känns som om Golf alltid funnits som GTI. Det var 1976 som allt tog sin början och nu erbjuds den sjunde generationen. Även Polo har imponerat som GTI i årtionden. Volkswagens första sportiga Polo såg dagens ljus 1980 som ”Polo GT”, alltså utan direktinsprutning. Redan 1987 var Polo GT G40 begåvad med sann GTI-dynamik – topphastigheten låg på 200 km/h. 1998 kom så den första, 120 hk starka, Polo GTI.

2010 tog den ett effektskutt upp till 180 hk, och 2014 höjdes effekten ytterligare till 192 hk. 2017 bryter så Polo GTI den symboliska 200 hk-gränsen. Motorns kraftfulla prestanda matchas som standard av en sportfjädring och som tillval finns Sport Select-fjädring (erbjuds från och med vecka 6, 2018). Tack vare övergången till MQB-plattformen och en utökning av längden, hjulbasen och bredden, har Polo GTI blivit betydligt rymligare.

Den 5-sitsiga bilen har dessutom ett bagageutrymme på 305 till 1 079 liter – i den förra modellen rymde det 204 till 952 liter – vilket gör nya Polo GTI väl förberedd både för långfärder och lite mer krävande transporter.

Designen fram

Fronten karakteriseras av en friliggande stötfångare med integrerad spoilerläpp och dimljus som standard. Självklart pryds den av en röd list i kylargrillen – ett klassiskt GTI-kännetecken.

En exklusiv detalj för GTI är LED-strålkastarna (tillval) med sina röda ”winglets”, vingformade ramar som blir till en fortsättning på den röda listen in i strålkastarna.

Andra klassiska detaljer är GTI-emblemet på kylargrillen och de bikakeformade luftintagen i stötfångaren. Nya Polo GTI skiljer sig också från standardversionen av Polo genom att ha C-formade paneler i svart högglans i stötfångaren.

Designen bak

Polo GTI känns också igen på de karakteristiska GTI-detaljerna bak. Svart är en stylingdetalj som funnits med ända sedan 1976 då Golf GTI kom till världen. På denna användes svart färg till exempel runt bakrutan. I dag, på nya Polo GTI, är det den stora tvådelade takspoilern som är lackerad i svart (högglans på ovansidan, mattsvart undertill).

Andra GTI-kännetecken på bakpartiet är diffusorn i svart högglans och de kromade dubbla ändrören på vänster sida. Rakt ovanför ändrören sitter ett GTI-emblem placerat på bakluckan. En annan detalj som är standard på Polo GTI är LED-baklyktorna som ger bilen en distinkt look nattetid.

Sidoprofilen

Till GTI-detaljerna på sidorna hör de nydesignade 17″-lättmetallfälgarna ”Milton Keynes” med sina 215/45-däck. De inre delarna av de högglanspolerade fälgarna går i svart. De matchas färgmässigt av mattsvarta tröskelbreddare.

Som tillval kan man nu för första gången beställa Polo GTI med exklusiva 18″-lättmetallfälgar (däck: 215/40). Även ”Brescia”-fälgarna är högglanspolerade och även här är de inre delarna lackerade i svart högglans. Det spelar ingen roll vilka av dessa fälgar man väljer, i båda fallen lyser de rödlackerad oken på högprestandabromsarna tydligt igenom. På framskärmarna, i änden av den effektfulla tredimensionella tornadolinjen, sitter ett GTI-emblem i krom och rött.

Färgerna

Det finns billacker – och så finns det typiska GTI-lacker. För Polo GTI talar vi om färger som Pure White, Flash Red och Deep Black pärleffekt. Denna den sportigaste Polo-modellen kan också fås i Limestone Grey metallic eller Reef Blue metallic.

Interiören

Något speciellt för alla GTI-modeller är den unika interiören. Svart, rött, grått och krom är här de dominerande färgerna. Allt som inte uppgraderats med rött, grått eller krom, är här alltid svart (klädselfärg: Titan Black). Därför går även takstolparna och innertaket i svart. Kontrasterande sömmar i rött är en annan typisk GTI-detalj i interiören. Vi hittar dem på den läderklädda multifunktionsratten (standard), växelspaken, golvmattorna och sätenas ytterytor.

De högklassiga sportstolarna, som kan ge praktiskt taget alla typer av kroppsformer ett ergonomiskt stöd, är klädda i den klassiska, skotskrutiga tygklädseln ”Clark” på sina innerytor (röda, mörkgrå och ljusgrå linjer, svarta rutor).

Svart läderklädsel finns som tillval. Interiören pryds också av ett flertal kromdetaljer (exempelvis på ratten, växelspaksknoppen, runt instrumenten, reglagen på luftinsläppen och klimatanläggningen, på många av knapparna och, naturligtvis, på pedalerna).

En annan exklusiv detalj för GTI är de matchande dekorerna på instrumentpanelen, mittkonsolen och dörrpanelerna. Instrumentpanelen kan beställas i Deep Iron Glossy eller Velvet Red, instrumenten på den övre delen av panelen går alltid i svart.

GTI-instrument – Active Info Display

För första gången kan nu nya Polo, självklart även nya GTI, beställas med helt digitala instrument. Polo är först ut i Volkswagens modellutbud med att kunna fås med den senaste generationen av den digitala instrumenteringen Active Info Display, nu hela 10,25″ stor. Denna Polo är den kraftfullaste av alla och får en exklusiv GTI-grafik med en röd-vit-svart design ? kort och gott kallad Sport.

Infotainmentsystemen (med en skärm på 6,5″ resp. 8,0″) hälsar dig välkommen med en unik GTI-display. Instrumenten och infotainmentsystemet är placerade i linje med varandra i nya Polo vilket gör dem lika lätta att se och lika lätta att använda. Digitala smartphone-gränssnitt gör det enklare att använda apparna på dessa och olika online-funktioner ombord. Smartphones kan laddas med sladd, och som tillval även sladdlöst (induktiv laddning).

GTI-finesser

Nya Polo GTI erbjuds endast med fyra dörrar. Precis som övriga Polo-versioner är GTI standarutrustad med ett flertal förarassistanssystem, bland annat närområdesövervakningen Front Assist inklusive City Emergency Brake (autobroms) och Pedestrian Monitoring (fotgängarigenkänning) liksom med multikollisionsbroms.

Men Polo GTI bjuder på så mycket mer som standard: förutom de specifika GTI-detaljerna även extra krockkuddar för huvudena (fram och bak), XDS differentialbroms, körprofilsväljare, infotainmentsystemet Composition Colour, ambientebelysning (vit), tröskellister med GTI-logo, luftkonditionering, dimljus fram, kurvljus, LED-baklyktor, förarsäte inställbart i höjdled, golvmattor fram och bak, elektriska fönsterhissar runt om (med komfortöppning) och multifunktionsdisplay plus.

Som tillval till Polo GTI finns ett extra stort utbud av komfort- och assistanssystem. Bland övrig extrautrustning hittar vi klassens största panoramasoltak och en ljudanläggning från Beats på 300 Watt.

Motor och körprestanda

Naturligtvis är det motorn som är själva hjärtat i alla GTI-modeller. Så också i nya Polo GTI. På senare tid har det alltid varit turboladdade, vridmomentstarka motorer som svarat för drivningen av GTI. När det gäller Polo GTI handlar det om en 2-liters direktinsprutad bensinmotor med en effekt på 200 hk.

Som vi redan nämnt utvecklar denna 8 hk mer än 1,8 TSI i den förra modellen gjorde. Det här betyder att nya Polo GTI, precis som Golf GTI, för första gången nu finns representerade i turbomotorernas 2-litersklass. Den 1.984 cc stora motorn har ett kompressionsförhållande på 11,65:1. GTI-motorn levererar sin maximala effekt från 4 400 till 6 000 varv/min. Detta krutpaket ur den tredje generationen EA888-motorer skickar ett vridmoment på 320 Nm till framhjulen hela vägen från låga 1 500 till 4 400 varv/min vilket ger GTI-motorn en vridmomentkurva som med sin extremt sportiga vridmomentplatå definitivt inte hör till de vanliga.

Polo GTI går på 95-oktanig bensin. Nya Polo GTI lanseras med en 6-stegad DSG-växellåda (dubbla kopplingar) som standard. En version med en 6-växlad manuell växellåda kommer nästa år och släpps preliminärt till sommaren.

Med DSG-växellåda gör Polo GTI 0-100 km/h på 6,7 sekunder. Denna den starkaste versionen av Polo har en topphastighet på 237 km/h. Tack vare sin effektiva drivteknik kan Polo GTI köras mycket bränslesnålt trots sin effekt på 200 hk. Förbrukningen vid blandad körning ligger för DSG-versionen på 5,9 l/100 km (134 g CO2/km).

Chassi

Det finns två olika chassikonfigurationer att välja på för Polo GTI. Som standard har den sportfjädring som tillval finns fjädringen Sport Select (erbjuds från och med vecka 6, 2018). Precis som alla versioner av Polo är GTI utrustad med elektromekanisk servostyrning och antisladdsystem (ESC; elektronisk stabilitetskontroll). Differentialbromsen XDS förfinar grepp och driv när man klipper kurvorna snabbt.

• Grundkonfiguration. 200 hk starka Polo är liksom alla GTI-modeller framhjulsdriven och har en upphängning med fjäderben med undre triangellänk och spårstabiliserande styraxelvinkel. Upphängning fram: av MacPherson-typ, med krängningshämmare, spiralfjädrar och gasfyllda teleskopdämpare, integrerade i fjädercylindrarna. Upphängning bak: torsionsaxel med integrerad krängningshämmare. Gasdämpare med separata fjädrar svarar för optimal fjädring bak.

• Sportfjädring. Polo GTI är den enda modellen i serien som är utrustad med sportfjädring som standard. Till denna konfiguration hör speciellt avstämda fjädrar, hjälpfjädrar, stötdämpare, krängningshämmare och att chassit sänkts med 15 mm.

• ”Sport Select”-fjädring och körprofilväljare. Som tillval kan nya Polo också utrustas med en ”Sport Select”-fjädring. Denna gör det möjligt att ändra karakteristiken för de aktiva dämparna – via den standardmonterade körprofilväljaren kan föraren välja mellan lägena ”Normal” eller ”Sport”. Körprofilväljaren själv har fyra lägen: ”Normal”, ”Sport”, ”Eco” och ”Individual”. Körprofilväljaren gör det möjligt för föraren att göra individuella justeringar, inom givna gränser, som har direkt inverkan på hur bilen uppför sig. Förutom den effekt den har på ”Sport Select”-fjädringen, påverkar den valda profilen även karakteristiken för styrningen, motorn och växellådan. Körprofilväljaren kan också beställas separat.

Tekniska data Polo GTI

Motor: fyrcylindrig TSI bensinmotor
Cylindervolym: 2,0 l
Effekt: 200 hk vid 4 400 till 6 000 varv/min
Drivsystem: framhjulsdrift
Styrsystem: Elektromekanisk styrservo med Servotronic
Vridmoment: 320 Nm vid 1 500 till 4 400 varv/min
Växellåda: 7-växlad DSG
Bränsleförbrukning, blandad körning: 5,9 l/100 km
CO2-utsläpp: 134 g
Acceleration, 0-100 km/h: 6,7 km/h
Topphastighet: 237 km/h
Tjänstevikt: 1 355 kg
Totalvikt: 1 780 kg
Max släpvagnsvikt: 1 200 kg
Rek. cirkapris: från 245 000 kr

Nya Polo GTI går att bygga i konfiguratorn ”Bygg din bil” på www.volkswagen.se, med mer information om paket, tillval och priser.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *