Artikel: Rengör du dina hjul och däck

Att ta hand om sina däck är viktigt, inte bara för plånboken, men även miljön. Ett däckbyte inför vintern exempelvis är ett utmärkt tillfälle att se över däcken – och förhoppningsvis förlänga livslängden.

Vissa låter till och med bilen stå över vintern för att slippa krångel och åker kollektivt. Om det nu är så enkelt att alltid åka kollektivt, varför gör inte fler det?

De flesta av oss har tider att passa, det kan gälla arbetstider, möten eller kanske att hinna till affären. Då gäller det att man kan förlita sig på tåget eller bussen. Problemet med detta är att tåg ofta blir försenade på grund av väder eller annat. Som tur är så börjar det faktiskt hända grejer på den fronten.

Men om man inte vill åka kollektivt då? Hur tar man egentligen hand om däcken på bästa sätt?

Låt oss börja med bromsdamm, detta är något som är oundvikligt i och med att du kommer behöva bromsa din bil.  Bromsdamm uppkommer när bromspedalen trycker ner mot rotorn för att bilen ska stanna.  När pedalen nöts ner av värme och tryck mot rotorn så kan små metallbitar och komponenter från pedalen flyga av och fastna på själva däcket, dessa partiklar rostar så småningom och kan påverka däcket om det inte rengörs.  Små stenar och grus hamnar också lätt i skårorna på däcken.  När du rengör se till att pilla ut dessa då de i längden kan nöta på däcken.

Du ska alltid tvätta däcken på din bil separat från själva bilen.  Helst ska du även ta av däcken och rengöra dem specifikt och noggrant, men detta tar självklart mycket mer tid. Då gäller det att du vet hur du ska ta isär däcket och sedan sätta ihop det igen.

Du behöver avfettningsmedel och ett högtrycksmunstycke.  När du tagit av däcket (eller om du kanske väljer att inte ta av det) börja med att sprej medlet på själva däcket och fälgen.  Du kan låta den verka i några minuter för att på mest effektiva sätt bryta ner all smuts.  Sen är det bara att börja skölja av däcket och fälgen med högtrycksslangen (går också bra med trädgårdsslangen).  Ju närmare du står, ju starkare är ju trycket mot däcken och fälgen.

Använd en borste med inte för mjuka men inte heller för hårda strån tillsammans med rengöringsmedel som är gjort specifikt för däckrengöring, borsta noggrant och skölj av med vatten med jämna mellanrum.

Om du inte vill att dina däck får fläckar efter tvätt så torka först av med papper mellan alla hörn och kanter och sedan med en mikrofiberduk.