VW VD avgår, fler bilar än väntat och vilka fler är påverkade?

VW skandalen som just nu går under namnet “Dieselgate” kan vara svår att hänga på, men vi sammanfattar allt åt er.

Det har varit svårt att missa skandalen som VW är med om just nu inom bilbranschen gällande att man fuskat med utsläpps värdena i USA och nu även i Europa.

Martin Winterkorn som var VD för VW fram till den 23 september lämnade sin tjänst och tog på sig hela skandalen som går under namnet “Dieselgate”.

Winterkorn sa upp sig själv för enligt honom företagets bästa och han känner inte att han gjort något i fel i de beslut han fattat. Styrelsen säger tillsvars att Winterkorn inte hade någon kännedom om utsläppssiffrornas manipulering så frågan är nu vem man ska tro på.

Winterkorn säger även att hans avgång kan bli en nystart för VW men först gäller de för företaget att ta sig igenom denna skandal och vinna tillbaka konsumenternas förtroende som kan ta väldigt lång tid. Men han blir inte arvlös Winterkorn när han lämnar sin post som koncernchef för VW utan kommer få 270 miljoner kronor för att han avgår och kan leva gott för det.

Klippet nedan kan ni se hur Winterkorn i sitt uttalande vill personligen be om ursäkt till alla kunder samt anställda.

Men gällande antal bilar som är påverkade av detta “mjukvarufel” så är det snack om uppemot hela 11 miljoner bilar. Först pratade man om strax över 400 000 bilar i USA men allt fler tecken visar nu att även den europeiska marknaden är påverkad av detta som kan vara betydligt fler bilar än man tidigare trott. I Sverige så tror man att det handla om 60 000 VW-ägare som är drabbade av denna skandal, men VW jobbar fortfarande på att ta fram en lösning till att åtgärda dessa fel så fort som möjligt.

Det blir en väldigt, väldigt dyr historia detta för VW. Inte enbart för att man måste betala böter, aktier som dyker samt kostnader för åtgärder, frågan är hur marknaden kommer se ut från VW framöver då man måste bygga ett nytt förtroende hos sina kunder och något som kan ta flera år i värsta fall. VW har en väldigt lång väg framför sig och det kommer bli tufft en lång tid som det ser ut nu.

Det är även mycket snack om att flera VW-chefer vetat om denna skandalen men som inte vill uttala sig i dagsläget men vi kan nog vänta oss en hel del förändringar när det gäller bland chefer och högre uppsatta personer inom företaget.

Många tror att bara VW kommer granskas nu men man har redan nu börjat diskutera om att kontrollera flera biltillverkare mer noggrant för att se om de finns flera som fuskar om dessa utsläpp, viktigt att  tänka på är att det inte handlar om koldioxid-utsläpp utan kväveoxid, så det har inge med förbrukningen att göra utan utsläpp av giftiga gaser.

Det finns som sagt fortfarande många frågetecknen och många som är oroliga för hur deras bilvärde kommer att se ut m.m. men det bästa vi kan säga just nu är att avvakta och se vad VW kommer fram till och hur man ska åtgärda felet, vi får väldigt många frågor gällande detta men vi kan inte annat än avvakta tyvärr och invänta svar och lösningar på VW.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *